Letölthető térkép PDF formátumban.

Áldó Krisztus szobor-Tarcal

Tarcal határában, az Ó-temető feletti dombon magasodik 2015 óta Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobra, az Áldó Krisztus szobor. A 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú mű stílusában, látványában a Rio de Janeirói Megváltó Krisztus szobrát idézi.

Ha szeretnétek felsétálni, hogy közelebbről is megcsodálhassátok a monumentális művet, egy 377 méter, illetve egy hosszabb, 561 méter hosszú útvonalon is megtehetitek.

A dombtetőre érve az Áldó Krisztus szobor mellett a 360 fokos körpanorámában is gyönyörködhettek. Káprázatos kilátás nyílik magára a községre, a szőlőültetvényekre és a szomszédos bányatóra is.  A horizont az Alföld síkságába olvad.

A szobor az 1400 kilométeres, Közép-Európában haladó zarándokúthálózat, a Mária-út egyik állomása is. A szobor körül egy kisebb levendulamezőt is találunk, mely virágzáskor különösen szép látványt nyújt.

Ha este érkeznétek, szintén nem kell majd csalódnotok, hiszen a kivilágított alkotás egészen földöntúli képet fest.

A szobor egyébként bármikor látogatható és már Tarcal Fő utcája felől ki van táblázva. Az idős vagy mozgáskorlátozott emberek számára, akik számára gyalogosan nem volna lehetséges a feljutás, hétvégén és ünnepnapokon a Könyves Kálmán úti parkolóból elektromos sétaautókat indít az önkormányzat.

 

Rákóczi vár

A 16.század végén épített épület Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára, Szerencs, „a Hegyalja kapuja” városában található.

A várban látható jelenleg a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteménye, de megismerhető a híres szerencsi csokigyár története is.

Füzér Vára-REG-ÉLŐ Vár

Fedezzétek fel Füzér várát. Ismerjétek meg annak történelmét és hogy miért tartják számon Magyarország egyik legszebb fekvésű váraként.

Ha már arra jártok, nem érdemes kihagyni a Tájház Portákat és a Látogatóközpontot sem.

Boldogkő vára

A Zempléni-hegység lábainál fekvő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával várja vendégeit. Áprilistól október végéig hétvégente garantált programokkal: lovagi bemutatókkal, jelmezes tárlatvezetésekkel és interaktív, középkori fegyvertapogatóval szórakoztatják az odalátogatókat.

 

Sárospataki Rákóczi-vár

A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része.

A várban működik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma.

 

Megyer-hegyi Tengerszem

Az ősrégi város, a „Bodrog-parti Athénnak” is becézett Sárospatak fölött helyezkedik el a híres Megyer-hegyi tengerszem, ami egy felhagyott malomkőbánya gyomrában a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tó és a bányászat során keletkezett sziklafalak együttese.

Itt lehet kipróbálni az ország negyedik legnagyobb, több nehézségi fokozatú Via Ferrata pályáját, mely 650 méter hosszan húzódik a meredek sziklafalakon. A via ferrata egy olyan hegyi út, ahol beszerelt fém kábelek, létrák, hidak segítségével lehet felmászni oda, ahová korábban csak hegymászók tudtak feljutni.

 

Zemplén kalandpark-Sátoraljaújhely

A Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen Magyarország leghosszabb libegője, bobpályája, legextrémebb kalandjai várják az adrenalinfüggő turistákat. Kabinos drótkötélpálya, két hegyet összekötő átcsúszó kötélpálya, Mászófalközpont várja az idelátogatókat. Télen-nyáron kínál élményeket a látogatóknak. A havas szezonban elősorban síközpontként üzemel.