Zemplén Kalandpark

Sátoraljaújhely és a térség egyik legjobb helyszíne a kikapcsolódásra a Zempléni Kalandpark. Itt található Közép-Kelet Európa leghosszabb téli-nyári bobpályája (2275 m), és az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája, valamint leghosszabb ülőszékes libegője is. A Kalandtúra pálya lecsúszó drótkötélpályával és négydimenziós mászófallal várja az idelátogatókat, és itt találjuk az ország egyetlen sítörténeti múzeumát is.

Pálházi Állami Erdei Vasút

A zempléni hegyek között közlekedő kisvasút Magyarország második legrégebbi működő kisvasútja. Kemence patak völgyében, a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein zakatol, különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, mely egy ponton egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt halad át.

Károlyi-kastély

A Károlyi-kastély Füzérradványban, a Zempléni-hegység csücskében található. Károlyi Ede építtette a 19. század második felében, Ybl Miklós tervei alapján. Az épület kívülről a romantika hangulatát árasztja, ám termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. Érdemes nagy sétát tenni a kastély parkjában is, amely hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje, melyet a 19. században ültettek.

Sárospataki vár és a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

A Sárospataki vagy Rákóczi-vár egy középkori építmény, Sárospatak legjelentősebb műemléke. Az 1950-ben alakult sárospataki Rákóczi Múzeummal együtt Magyarország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. A Rákócziak dicső kora című állandó kiállítás a Rákóczi-család és Sárospatak XVI-XVIII. századi történetét, II. Rákóczi Ferenc életét és a szabadságharc eseményeit követi nyomon. A pinceágban pedig a Hegyaljai szőlészet és borászat kiállításon a szőlő és borkultúra tárgyi emlékei láthatók.

Boldogkő Vára

A Boldogkőváralja község fölé emelkedő Boldogkő vára IV. Béla engedélyével épült fel a XIII. században. A XVII. században I. Rákóczi György birtokában is volt, a XIX. században pedig a Zichy családhoz tartozott. A Palotaszárnyban kap helyet a több ezer elemből álló, a magyar történelem fontosabb eseményeit, csatáit ábrázoló ólomkatona kiállítás, amely Közép-Európa legnagyobb ilyen látványossága. Ezen kívül látogatható még a pénzverde, a kovácsműhely vagy a börtön-és kínzókamra is.

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlangot a víz évezredek alatt vájta ki a kemény mészkősziklákból. Az Európában egyedülálló Miskolctapolcai Barlangfürdőben több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban és a hegy mélyéről fakadó termálvízben fürödhetneka látogatók. A víz és a barlang klímája gyógyhatású is, és mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

Nyíregyházi Állatpark

Az állatvilág több mint 500 faja és több mint 5000 egyede él a Nyíregyházi Állatparkban, melyek között olyan különlegességekkel találkozhatnak a látogatók, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa, és a nyugati síkvidéki gorilla.

Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói Múzueumfalu Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, Nyíregyháza fürdő-és üdülőhelyén. Érdekessége, hogy egy valóságos, ám igazából soha nem létezett falu másaként mutatja be a vidék néprajzi sajátosságait. A 19. század végi szegény-és középaraszti életformát mutatják itt be. Nagyobb rendezvények alkalmával vagy szervezett foglalkozásokon kipróbálhatók egyes régi mesterségek is, például a fazekasság, kovácsolás és a vajköpülés is.